Свечани датуми

Дани Ћирила и Методија

Sv.Cirilo i Metodije-1Дане Ћирила и Методија у Србији Удружење књижевника организује од 2011. године, а већ од следеће, од 2012, овом радосном послу пришли су и Културно-просветна заједница Београда и КПЗ Србије. Радимо и радићемо са жељом и надом да ће Дани Ћирила и Методија као манифестација из године у годину да расту и садржајно се богате и тако постану и остану лепа традиција у српском народу, па и да једног дана 24. мај буде државни празник: Дан словенске писмености, као што је то у свим другим словенским државама.

Дане Ћирила и Методија у Србији организујемо у два дела. Први је Академија захвалности св. Ћирилу и Методију (23. маја) и полагање цвећа пред споменик светој солунској браћи (24. маја) у парку иза Вуковог споменика у Београду. Други део ове манифестације су књижевни и књижевно-музички програми у другим местима у Србији (24-26. маја), у домовима културе, у основним и средњим школама и у храмовима и манастирима Српске павославне цркве.

Академија захвалности светим равноапостолима Ћирилу и Методију је увек у свечаној сали Удружења књижевника Србије где, уз хор, музику, пригодну беседу и поезију српских и песника из словенски земаља у славу светих, имамо и драге госте: амбасадоре словенских земаља у Србији, представнике Српске православне цркве и представнике власти Београда и Србије. 

Програми у другим местима Србије прилагођени су локалним и нашим могућностима, а окренути су пре свега нашим гостима, песницима из словенских земаља, јер желимо да им на најлепшти, стваралачки начин представимо нашу Србију, њене цркве, манастире, школе, институције културе, науке и уметности, где заједно беседимо, певамо и једни од других учимо.

Дани Ћирила и Методија у Србији израз су наше српске, свесловенске, стваралачке и личне захвалности сваког просветитељима који су нам даровали писмо – да на свом језику и својим писаним делима славимо Бога и радост живота у култури и уметности.


Светосавска академија и УКС Благодарја

Sveti SavaУдружење књижевника Србије сваке године о Савиндану (у дану који је најближи 27. јануару) организује пригодну светосавску свечаност: књижевномузички програм у славу Светог Саве, првог архиепископа аутокефалне Српске православне цркве, дипломате, књижевника... Изражавајући захвалност Светом Сави за све што је учинио за за род и народ свој, српски књижевници поетским и прозним делима у славу Његову доприносе очувању култа Светог Саве у српском народу, али и неговању српске народне и уметничке књижевности инспирисаних православном вером и народним обичајима.

У програму Светосавске академије у УКС учествују угледни писци, драмски и музички уметници и црквени хор, а свечаности присуствују највиши представници Српске православне цркве, Владе Србије и Скупштине града Београда.

Светосавље као темељ српске духовности и вере има неспорно велик значај у историји српске књижевне традиције. С тим уверењем Удружење књижевника Србије сваке године са посебном вољом и радошћу приступа организовању ове свечаности и та се радост са учесника у програму преноси на све посетиоце. После програма председник Удружења књижевника уручује Благодарја институцијама, организацијама и личностима који су у складу са својим могућностима, опредељењима и начином рада и деловања допринели успешном раду Удружења књижевника Србије између два Савиндана. Наша Благодарја с љубављу уручена о Савиндану обавезују нас на трајно неговање добрих пријатељских односа са свима које смо као пријатеље пригрлили у дану посвећеном највећем српском светитељу и зато увек пажљиво бирамо коме ћемо да благодаримо.

Светосавска академија УКС 2015. године биће у суботу, 24. јануара.

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић