Књижевне заједнице и друштва

Књижевна заједница за Поморавски округ

Унутрашње активности Удружења књижевника Србије одвијају се преко књижевних заједница (раније подружнице, још пре тога секције) које су установљене по територијалном принципу и обухватају подручја округа као административних целина. Књижевне заједнице, према Статуту Удружења књижевника Србије, могу да имају исте активности код централа, осим што не могу самостално да организују међународне књижевне сусрете и да примају нове чланове.

Књижевна заједница Удружења књижевника Србије за Поморавски округ са седиштем у Јагодини формирана је 1997. године на иницијативу књижевника: Слободана Жикића, Мирослава Димитријевића и Баја Џаковића.

Председник поморавских књижевника је Миле Лазаревић из Ћуприје, потпредседници су Бајо Џаковић и Слободан Жикић из Јагодине и Мирослав Димитријевић из Параћина, одакле је и секретар Зоран Трифуновић, док су чланови Управе још Милка Ижигон из Ћуприје и Гордана Љ. Миљковић из Параћина.

Ова Књижевна заједница обухвата подручје шест општина: Јагодине, Ћуприје, Параћина, Свилајнца, Деспотовца и Рековца и броји 34 члана. За 16 година постојања објавила је више од стотину књига међу којима и неколико значајних антологија, као и два броја часописа „Дани“ и три броја часописа „Ново доба“; организовала је много књижевних вечери и промоција нових књига на овом подручју, али и у другим срединама.

Књижевна заједница од 2000. године додељује књижевну награду ПОМОРАВСКИ ОРФЕЈ за најбољу књигу поморавских књижевника у претходној години. Осим тога, поморавски књижевници у више наврата су представљани на Трибини Француска 7 у УКС-у, као и на бројним и еминентним књижевним манифестацијама широм Србије.


Књижевно друштво МРЧАЈЕВЦИ

Књижевно друштво „Мрчајевци“ основало је девет мрчајевачких песника 2001. године. Међу оснивачима су били: Стеван Баралић, Тихомир Живковић, Петар Милошевић, Миленко Јовановић, Петар Новитовић, Мирјана Јанковић, Млађо Протић, Зоран Савић и Луне Левајац. Шест од девет оснивача чланови су Удружења књижевника Србије. Књижевно друштво сада има преко 30 чланова. Исте, 2001. године Књижевно друштво „Мрчајевци“ и Удружење књижевника Србије основали су песничку манифестацију „Мрчајевачки песнички сусрети“. Сусрети се одржавају у наставку Београдског међународног сусрета писаца и трају два дана. Почињу песничким маратоном који даје могућност свим учесницима да говоре своје стихове у школама на Западној Морави, у порти храма Св. Петра и Павла, при посети гроба Обрена Пјевовића и на Округлом столу који је посвећен великим песничким именима која више нису међу нама. За тринаест година на Мрчајевачким песничким сусретима учествовало је више од 1.500 песника. Домаћин сусрета је Луне Левајац. Књижевно друштво објавило је пет зборника поезије и једну ауторску документарно - монографску књигу поводом десетогодишњице Сусрета.

Удружење књижевника Србије и Књижевно друштво „Мрчајевци“, 2003. године установили су међународну песничку награду „Повеља Мораве“.


Тимочка књижевна заједница

Тимочка књижевна заједница Удружења књижевника Србије ради у отежаним условима, тако да нема могућности да се њени чланови редовно састају али они међусобно комуницирају и сарађују учествујући на различитим уметничким манифестацијама, као и на књижевним сусретима у том делу Србије. Имају часописе које не издаје КЗ али су у њеној функцији: „Развитак“, „Буктиња“, „Бдење“.

Посебно су активни Крајински круг и Крајински књижевни круг, као и Књижевни клуб „Бранко Миљковић“ у Књажевцу. Тимочка Књижевна заједница броји 20 чланова, а њен председник је Власта Младеновић.


Књижевне заједнице УКС у Паризу и Франкфурту, књижевни клубови у Берлину

Књижевна заједница УКС у Паризу, много познатија као „Париски круг песника“ окупља тридесетак писаца и преводилаца и већи број „пролазних“ (које пут или посао наведе у Париз одакле, потом, одлазе даље) и одавно је препознатљиво и живо књижевно окупљање.

Организују се бројне књижевне манифестације од којих има и оних међународног карактера. Такве су „Сабор песника света“ (организује се дванаести пут), потом „Песничко париско пролеће“. Поред наших писаца који живе у Паризу присутан је и један број француских песника на књижевним окупљањима. Француске колеге такође на своја састајања редовно примају и наше писце. Не постоји континуирана издавачка делатност. Периодично излази ЗБОРНИК у коме се представљају најзначајније књижевне појаве. Песникиња Дана Додић води бригу о овим париским књижевним окупљањима која живот значе.

У Франкфурту постоји „Седмица“, Књижевна заједница УКС коју води песник за децу и одрасле Љубиша Симић а која окупља тридесетак аутора са бившег југословенског простора. Многи од њих пишу двојезично и објављују књиге, махом у земљи матици. Излази алманах „Седмица“ као најкрупнија књижевна новост. Заједница организује „Мајске сусрете“, а у октобру учествује (са штандом!) на Франкфуртском међународном сајму књига који је један од највећих у свету. Заједница одржава живу везу са колегама из расејања а нарочито са Паризом и Торонтом као и са матицом.

У Берлину не постоје Књижевне заједнице већ се у клубовима: Српско културно и спорртско Удружење СКИСУ и Друштво српско-немачког пријатељства „Вук караџић – Браћа Грим“, одвијају и активности из области културе. Поред ова два удружења, две цркве, једна у кварту Вединг, друга у кварту Зелендорф, организују промоције и сличне књижевне манифестације.

Српски писци повремено имају књижевне вечери и у галерији „Терзо Мондо“ која је власништво Грка Костаса Папанастасиуа.


Књижевно друштво Косова и Метохије 

Књижевно друштво Косова и Метохије основано је 5. априла 1990. године у просторијама НИРО Јединства у Приштини. Настало је након раскола у Друштву књижевника Косова када су га напустили сви писци српске, црногорске и муслиманске националности. Оснивачкој скупштини су присуствовали сви писци који стварају на српском језику на Косову и Метохији. На првој изборној скупштини за председника друштва изабран је Радосав Стојановић, за потпредседника Даринка Јеврић, а за секретара Драгиша Бојовић. Након бомбардовања 1999. године, седиште друштва се премешта из Приштине у Косовску Митровицу. У свом чланству друштво има писце српске, црногорске, муслиманске и ромске националности. Друштво има и своју издавачку делатност и одржава неколико традиционалних књижевних манифестација годишње.

Књижевно друштво додељује награду Григорије Божовић за најбољу објављену књигу свог члана у минулој години.

Досадашњи председници Књижевног друштва Косова и Метохије били су Радосав Стојановић, Слободан Костић, Радомир Стојановић, Милош Ђорђевић и Милан Михајловић. Данас је на његовом челу песник и приповедач Новица Соврлић.

Књижевно друштво Косова и Метохије је колективни члан Удружења књижевника Србије, седиште му је у Косовској Митровици.


Браничевско- Стишка књижевна заједница

Браничевско- Стишка књижевна заједница је основана , најпре као Подружница Удружења књижевника Србије за Браничевски округ, 2005. са седиштем у Библиотеци „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу. После доношења новог Статута Удружења књижевника Србије усаглашени су и оснивачки акти Подружнице и отада она постоји као Браничевско- Стишка књижевна заједница која окупља све писце чланове различитих удружења са подручја Браничевског округа. У раду Браничевско- Стишке књижевне заједнице активно је око 20-25 чланова, а већи број плаћа прописану чланарину.

Од самог конституисања Браничевско-Стишка књижевна заједница је постала истакнути носилац активности у области књижевног стваралаштва. Томе, свакако доприноси и чињеница да у Малом Црнићу постоји часопис СТИГ који је покренут 1970. и отада непрекидно излази, који је окупио сараднике, који су потом постали језгро новоформиране Подружнице, а затим Браничевско- Стишке књижевне заједнице.

Браничевско- Стишка књижевна заједница је покренула неколико књижевних манифестација, које су постале традиционалне, као Вече духовне поезије, које се одржава око Светог Саве, Вече љубавне поезије које се одржава поводом празника Младенци, Вече родољубиве поезије са датумом одржавања око Видовдана. Сарадња са Удружењем књижевника Србије установљена је манифестација „ Стазама Ђуре Јакшића“ која се одржава у првој половини септембра уз учешће гостију са Београдског сусрета писаца. Програми ове манифестације се одржавају и у Пожаревцу и у Петровцу на Млави.

Поред тога организује се промоција књига свих чланова, организују гостовања и размене посета са другим књижевним заједницама, а сваке друге године бира се, тајним гласањем свих чланова, најбоља књига објављена у предходном периоду, аутора чланова Браничевско- Стишке књижевне заједнице.

Пре неколико година покренута  је некомерцијална издавачка делатност под називом СТИШКИ КЊИЖЕВНИ КРУГ. У овој едицији је досад објављено 22 наслова поетских, прозних и драмских остварења чланова.

Едицију СТИШКИ КЊИЖЕВНИ КРУГ коју уређује Милисав Миленковић заједнички потписују и остварују Браничевско- Стишка књижевна заједница и Библиотека „ Србољуб Митић“, а захваљујући разумевању и финансијској подршци Скупштине општине Мало Црниће. То је и повод да укажемо да делатност у области издаваштва и свих књижевно-културних манифестација ужива подршку локалне самоуправе.

Председник Браничевско- Стишке књижевне заједнице је Милисав Миленковић од оснивања до данас. Секретар је Драган Т.Јовић, а пре њега секретар је била Зорка Стојановић.

Све манифестације и активности у области књижевног стваралаштва и издаваштва се одвијају у плодној сарадњи Браничевско- Стишке књижевне заједнице и Библиотеке „Србољуб Митић“ у Малом Црнићу.

Браничевско-Стишка књижевна заједница је добитник Повеље Удружења књижевника Србије, као једна од најактивнијих књижевних заједница.


Књижевна заједница – Насеобина уметника „Лештијанска пустиња“, Лешје

Председник Књижевне заједнице – Насеобина уметника „Лештијанска пустиња“, Лешје је проф. др Димитрије Калезић протојереј-ставрофор, са упоредо председником Славица Благојевић,књижевник, новинар, сликар на кинеској свили-Хаига, директор издавачке куће „Анисија“,Лешје која је генерални заступник. Секретар је др Зоран Недељковић, управник Библиотеке Српске Патријаршије, чланови: Миљурко Вукадиновић, уредник Књижевне трибине, Драган Миленковић, директор ИП „Просвета“, јапанолог и новинар,  Адам Пуслојић, књижевник и преводилац, академик у Румунији, др Мићо Цвијетић уредник Књижевних новина. Надзорни одбор сачињавају: Радомир Андрић, књижевник, Аљоша Глигоријевић, директор Туристичке организације – Параћин и Божа Бабић, академемски вајар, правник и музичар.

У центру српске средњевековне културе (духовности, економије и политике) у години када је заживела духовност манастира, а у дану славе „Покров Пресвета Богородица“ у селу Лешју после шестовековног затишја председник књижевне заједнице, организатор манифестације Славица Благојевић, о свом трошку водила је манифестацију ПЕТРУС НАСТАМБА УМЕТНИКА од 14.10.2004. године, у наредним годинама на својствен начин под ведрим небом манифестација је представљала књижевнике, теологе сликаре, историчаре, археологе, музичаре, појце,  и писце из Србије. У Малој Светој Гори Лештијанској значај почетку формирања књижевне заједнице дали су књижевници: проф. др Давид Перовић Епископ крушевачке Епархије, пок.Момчило Мома Димић, пок.Владимир Красић, Радомир Андрић, др Мићо Цвијетић, Драган Миленковић, Миљурко Вукадиновић, Миленко Ћировић Љутички, Светлана Арсић, Петар Жебељан, др Бојана Пантовић, Виктор Шећеровски ... и свих ових година стални је сарадник био Радомир Андрић.

Од значајних музичара учестовала је проф.др Татјана Олујић, појац Светлана Стевић Вукосављевић затим слависта: Проф.др Софија Ракић Милојковић, историчари: Проф. др Живојин Мишић, мр Небојша Ђокић, Душко Грбовић, Марија Вушковић... археолог пок. Радослав Прокић и глумица Даша Живковић. У својству књижевне заједнице 29.новембра 2014. године, са горе наведеним управним и надзорним одбором при АПР-у регистрована је Издавачка кућа „Анисија“, Лешје са опусом средњевековне књижевности петрушке баштине у циљу неговања традиције. Суиздавач је ИП Просвета – Београд.  Књиге из едиције библиотеке: „Венедикт и Анисија Цреповић“ налазе се при Библиотеци Српске Патријаршије, ,   број 5. у Београду. Књиге се могу купити при Манастиру ЛЕШЈЕ у селу Лешју, Просветиној и Лагуниној књижари у Кнез Михаиловој улици у Београду. У истом дану 14.10.2004.г. са знаменитим писцима који су даровали књиге и тиме при манастиру у Лешју основали библиотеку: „Венедикт и Анисија Цреповић“ и 47 академских сликара који су даровали своја дела и тиме основали галерију „Анисија Цреповић“, у својству организатора Славице Благојевић је наставила средњевековну традицију.  Године 2008. са знаменитим писцима оснива библиотеку „Анисија Цреповић“ у школи у Лешју, а 2015.г.  у својству Књижевне заједнице у матичној школи „Бранко Крсмановић“ у Д. Мутници. Године 2008 дарива књиге школи у с. Свођу код Власотинца. 

Учесници који су били заступљени свих ових година од 2004. до 2019. године, приређени су у рукопису "КА ПЕТРУСУ" који ће бити објављен после одржане манифестације 2019. године.

 

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић