Зборник "Смехом против короне"

Представљање зборника “Смехом против короне” Сенке Павловић, одржано у суботу, 5. септембра био је први књижевни догађај у свечаној сали Народног музеја у Панчеву од почетка пандемије. Било је то истовремено и прво представљање ове књиге која је објављена у јуну ове године у издању београдске „Просвете“. Промоцију је отворио директор Музеја Мирослав Бирцлин који је поздравио учеснике и госте у публици, међу којима су били угледни панчевачки лекари, професори, пословни људи, уметници и новинари.

“Ми смо одлучили да се боримо хумором, а Сенка Павловић је урадила огроман посао и све афоризме, шале и доскочице пажљиво је прикупила и саставила својеврсно сведоц̌анство једног времена - књигу која говори о величанственој снази људског духа који је способан да и у тешким ситуацијама изнедри хумор. Хумор је знак пркоса и непристајања, уверење да ћемо опстати без обзира на све”, рекла је о књизи Александра Филиповић, књижевница за Панчева.

„Приређивач зборника 'Смехом против короне' је микро-форме (шале, вицеве, анегдоте, афоризме, епиграме, песме, приче...) читала, слушала, тражила, пронашла, прикупила, записала, превела, изабрала, разврстала, редиговала, прилагодила, обрадила, протумачила, објавила и представила - водећи рачуна да задовољи и естетки и етички критеријум. Потрудила се да у овој књизи буду радови који су вишеслојни, поучни, мудри, духовити, аутентични, веома разноврсни по тематици и ауторском приступу. Већ је антички лекар Гален запазио упечатљивост и убојитост таквог књижевног стила: 'У малом тексту – велика снага'“! – констатовао је на промоцији рецензент књиге Александар Чотрић.

Познати новинар, ТВ водитељ и писац Вања Булић, један од заступљених аутора у зборнику, истакао је да је „специјално за ову књигу написао причу 'Од циркуса до вируса и назад' у којој је навео сва значења појма корона, али да је прави јунак приче вирус који нам је, попут истоименог циркуса, вратио живот какав заслужујемо, прошаран кловновима, дресираним мајмунима, коњима који плешу, слоновима који уживају да улазе у стакларске радње и сиротињом која жонглира на трапезу без заштитне мреже“.

Приређивач књиге књижевница и етнолог из Панчева Сенка Павловић објаснила је да се зборник састоји из три дела: „у првом, названом 'Народ против короне', налазе се шале и досетке анонимних аутора из наше земље, у другом поглављу, под насловом 'Шта каже струка', публиковани су ауторски радови познатих хумориста и сатиричара из Србије, Словачке, Северне Македоније, БиХ, Црне Горе, Пољске, Хрватске, Бугарске, међу којима су и академици Матија Бећковић и Душан Ковачевић, познати песник Љубивоје Ршумовић и други реномирани ствараоци', а у трећем сегменту '(На)стране шале' су најуспелије хумористичке творевине на тему короне настале у Америци, Русији, Румунији, Бугарској, Немачкој, Грчкој, Италији и другим земљама света“.

Атмосфера на овој промоцији у панчевачком Музеју била је позитивна, а публика добро расположена и насмејана.

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић