У УКС ОДРЖАНА ПРВА ВИДЕО ПРОМОЦИЈА

У Удружењу књижевника Србије 8. августа представљена је Антологија румунског афоризма на српском језику „Мед и отров“, преводиоца и приређивача Александра Чотрића. Књигу је у Темишвару недавно објавио Савез Срба у Румунији.

Била је ово прва у низу планираних видео промоција  без публике нових дела српских књижевника, одржана на овај начин због пандемије коронавируса. Уредник трибинског програма УКС Миљурко Вукадиновић истакао је да је због здравствене мере забране окупљања, УКС био принуђен да откаже све планиране трибине, фестивале, промоције и уручења награда уз присуство посетилаца, али да је планирано да се убудуће књижевни догађаји организују на овај начин. Снимци  културних дешавања под кровом дома српских писаца моћи ће да се гледају на  јутјуб каналу „Метаноја“, на адреси https://www.youtube.com/watch?v=bk1FD6_TUlc

Говорећи о Антологији „Мед и отров“, чији је рецензент, Вукадиновић је указао на „разноврсност румунског афоризма који се креће између поетског исказа и пословице и епиграма и сентенце“.

Приређивач Антологије Александар Чотрић указао је на разлике између српске и румунске афористике, јер се код нас „инсистира на духовитости и критичности, док кратку форму наших суседа одликују морални и филозофски аспект, што не значи да и наши источни суседни немају изузетно хумористичке и веома оштро интониране афоризме“.

Антологија „Мед и отров“ садржи око две и по хиљаде мисли 85 румунских писаца, уметника и филозофа, међу којима су и светски познати Кармен Силва, Емил Сиоран, Мирча Елијаде, Ежен Јонеско, Константин Бранкуши, Тристан Цара, Михај Еминеску, Никита Станеску , али и савремени румунски аутори међу којима се издвајају Валерију Бутулеску и Горан Мракић, који живи у Темишвару и ствара на матерњем српском и румунском језику.

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић