Изабрано ново руководство Удружења књижевника Србије, протест због мера Приштине

udruzenje-knjizevnika-jpg 660x330Удружење књижевника Србије (УКС) протестовало је данас против мера власти у Приштини да уведе таксе од 100 одсто на робу из централне Србије и позвало "Европу и светске интелектуалце да се огласе и осуде" овај поступак чији је циљ изгладњивање српског народа на Косову и Метохији.

"Протестујемо против економске и нецивилизацијске засноване мере изгладњивања српског народа, а све у циљу прогона са вековитог кућног прага. Апелујемо на Европу и светске интелектуалце да се огласе и осуде ова непримерена понашања властодржаца из Приштине, које подсећамо да етичке норме код Срба и код Албанаца истински имају већу важност од разних пропуста и одредби утемељених на неправедним и искључивим одлукама", истакао је Радомир Андрић, председник УКС-а, на Изборној скупштини ове књижевне асоцијације у Дому војске у Београду.

Осуда поступка приштинских власти и подршка српском народу на КиМ у његовој борби за опстанак ушли су и у закључак скупа, а истовремено је осуђена забрана уласка у Црну Гору српских писаца, чланова УКС-а.

Писци су такође позвали Министарство културе да обнови додељивање националних пензија, предложили оснивање Академије уметности, пружили подршку очувању ћириличког писма, и наложили новој управи да настави правну борбу за зграду УКС у Француској 7.

Са скупштине је упућен и захтев да се регулишу ауторска права писаца, и повећају издвајања за културу, посебно књижевност.

Тајним гласањем писци су се изјаснили за чланове новог руководства. Од 15 кандидата за Управни одбор изабрани су Милован Витезовић (148 гласова), Новица Соврлић (129), Драган Мраовић (124), Видак Масловарић (121), Селимир Радуловић (116), Адам Пуслојић (113), Гордана Влајић (108), Живорад Ајдачић (101), Петар Жебељан (99), Милош Јанковић (98) и Горан Ђорђевић (97).

Новоизабрани чланови УО ће из својих редова изабрати председника.

На Скупштини су уручене награде за животно дело које су добили: Стојан Бербер, Раде Божовић, Јанко Вујиновић, Душан Пајин и Милан В. Ђорђевић. Плакете "Симо Матавуљ" добили су Миодраг Д. Игњатовић, Ранко Крстајић, Ранко Ђиновић, Веселин Мишнић, Вера Хорват и Живојин Ракочевић. Песничку награду "Милан Ракић" добила је Весна Радовић за књигу "На чају код Љиље Брик", у издању "Просвете".

За почасног председника УКС изабран је досадашњи председник Радомир Андрић.

Извор: Танјуг

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић