СРПСКО-УКРАЈИНСКИ КЊИЖЕВНИ МОСТОВИ

ambasada Kijev 1У периоду од 25. до 30. октобра 2018. године, Кијев је посетила делегација културних представника из Србије. Издавачка кућа Дмитрија Бурага је 26. октобра у 17 часова (Домученых НАН Украины, ул. Владимирская, 45) уприличиласкуп „Књижевни мостови“, посвећен српској литератури, те је том приликом угостила и први пут представила делегацију у чијем саставу су били: Милан Панић, Нина Симић, Јеремија Лазаревић, Миодраг Јакшић, Гордана Влајић и Александра Радаковић.

Догађају су присуствовали бројни научници, србисти и слависти, песници, филолози, љубитељи књижевности и Светлана Кошутић, први саветник Амбасаде Републике Србије у Украјини која је подржала делегацију током целокупног боравка у Кијеву, овај програм,као и даљу културну сарадњу наших двају земаља. У Дому глумца (БудинокАктора,ул. ЯрославовВал, 7) одржано је књижевно-уметничко вече у част Дмитрија Бурага и његове породице поводом значајног јубилеја, представљања програма „Међународни научно-уметнички часопис `Collegium`на сцени“ и две нове књиге посвећене стваралаштву овог писца.

Наиме, 28. октобра се окупио значајан број светских стручњака из области хуманистике, уметника и дипломатских представника, поштовалаца Дмитрија Бурагаи његове дугогодишње културне мисије „са циљем да обједини“, како често и сам уме да нагласи. Том приликом је српска делегација још једном представила важан међународни културни пројекат „Велики господин Дунав“ назван по истоименој песми Васка Попе. Идејни творац овог пројекта је Радомир Андрић, председник Удружења књижевника Србије, извршни директор Милан Панић, менаџер за односе с јавношћу Нина Симић, кључни координатори и стручни сарадници су: у Словачкој Мирослав Бјелик, председник Савеза писаца Словачке, у Бугарској Бојан Ангелов, председник Савеза писаца Бугарске, у Украјини ДмитријБураго и др. Овај пројекат је зачет још 2013. године, а први радни сусрети и активни кораци ка његовом практичном остварењу начињени су већ 2014. С поносом се може истаћи да пројекат има за циљ окупљање и обједињавање научника, стручњака и угледних културних представника свих подунавских земаља у јединственом и благодатом песмопеву посвећеном управо „четвртој рајској реци“ – Дунаву.

ambasada Kijev 2Након поздравног говора Нине Симић и излагања о неколико успешно одржаних дунавских конференција у Србији и иностранству током последње 4 године, као и о планираним конференцијама у оквиру пројекта „Велики господин Дунав“ најпре у Бугарској 2019, а потом и у Украјини 2020. године, књижевници Јеремија Лазаревић, Миодраг Јакшић, Гордана Влајић и Александра Радаковић су се представили публици песмама на српском језику.

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић