Рајку Лукачу награда "Јанко Веселиновић"

Жири коме је председавао мр Радован Калабић, књижњвник и историограф, и чланови жирија Љубомир Ћорилић, књижевни критичар и Катарина Лазаревић, директор Народне библиотеке "Јанко Веселиновић" у Богатићу, једногласно је изабрао "Дивит и рукописе" Рајка Лукача из Београда, у издању "Агоре" из Новог Сада, за најбољи историјски роман објављен на српском језику у прошлој години.  
 
Од једанаест романа приспелих на овогидишњи конкурс, поред награђеног Лукачевог романа, у најужи избор ушла су још три наслова: "Љубав у заробљеништву"  ("Бесједа", Бања Лука, 2017)  Симе Пургића, српског писца који као прогнаник из Новог Травника живи у Краљевини Данској, роман "У небо загледан" Љиљане Лукић ("Свет књиге, Београд, 2017) и роман "Сура гора" Радојице Радовића у издању Удружења књижевника Црне Горе и Српског националног вијећа Црне Горе из Подгорице.
У саопштењу жирија наведи се да је роман "Дивит и рукописи" ремек дело и стваралачка круна Рајка Лукача (1952), песника, приповедача, романсијера драмског писца и антологичара. Између осталог, у саопштењу се наводи и да је Лукач бриљантним стилом и драмским компоновањем оживео мало позната рукописна сведочанства, заборављене преписе као и историјске личности са простора Српске Крајине, Славоније, Барање, Дубровника... Он нас је на нови мозаички и фреско-романескни начин подсетио на континуирано страдње нашег народа и Српске православне цркве на овим просторима, али и на примере довијања и херојског отпора потурчивању и унијаћењу. Кроз власничку промену мистичног дивита, преносивог прибора за писање, који од Мурата IV на крају доспева у руке Јосипа Броза Тита, Лукач је на махове описао, али не и затворио историјске кругове физичког истребљивања, насилног обезбожења и духовно-идентитетског затирања нашег православног и светосавског рода. Вођен идејом да је: "Рећи ко не рећи, гдје није свједок дивит и хартија" Лукач је у симфонијском јединству фактографије и списатељске фикције подарио савременој српској књижевности и српској култури уопште један од најбољих историјских романа објављених у протеклој деценији", закључено је у образложењу жирија.
 
Свечано уручење награде Јанко Веселиновић и плакете Рајку Лукачу за најбољи историјски роман биће обављено у просторијама УКС, Француска 7, о чему ћемо јавност накнадно обавестити.
GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић