Београдски читач, јединствени културолошки пројекат који нас је окупио око књиге

Tabla u Bgd”Београдски читач” је мултидисциплинарни, културолошки пројекат грађанске иницијативе посвећенафирмацији читања, књижевности и подршке стваралаштву младих. Представљен је 12. децембра 2014. године у Удружењу књижевника Србије, које је уједно и покровитељ овог пројекта. Дванаест месеци у континуитету, три иницијаторке: Гордана Влајић и Гордана Пешаковић, чланице УКС-а и Тања Шикић, новинарска ЈС РТС-а, заједно са бројним пријатељима овог пројекта из Србије и света, били су ангажовани на реализацији свих сегмената - потпуно про боно.

Покровитељ пројекта “Београдски Читач”је Удружење књижевника Србије, које је отворило посебне динарске и девизне рачуне - искључиво за намену обезбеђивања трошкова изливања и постављања ове скулптуре (путем индивидуалних донација грађана и правних лица). Пројекат је подржао и Кабинет градоначелника Београда.

Након објављеног конкурса на Факултету примењених уметности, за реализацију вајарског дела „Београдски читач“, студенти мастер и докторских студија овог факултета су започели, почетком 2015. године, осмишљавање својих ауторских дела и то у оквиру наставног плана, уз супервизију њиховог ментора и професора др Драгољуба Димитријевића. Задатак је од студената изискивао идејно решење људске фигуре у природној величини којом би се афирмисала књижевност, читање, образовање...

На изложби “Београдски читачи” одржаној од 20 - 30. априла у холу РТС-а, тринаест аутора представили су двадесeт скулптура, груписаних у шеснаест вајарских предлога. Двојици чланова жирија, проф. Николи Кусовцу, теоретичару и вајару проф. Миодрагу Живковићу, као и посетиоцима изложбе "Београдски читачи" који су гласали у својству “трећег члана жирија” представљени су сви радови  али шифрама и без имена аутора. Након обављеног жирирања и доношења коначне одлуке, понуђено је и Фејсбук гласање за најуспешнију скулптуру на страници “Београдски читач”. Одабрана је победничка скулптура с обиром на место које је за скулптуру одредила надлежна градска Комисија: скулптура “Београдски Читач” ће бити постављена на Врачару, у Чубурском парку.

Аутори радова, односно учесници изложбе били су студенти мастер и докторских студија Факултета примењених уметности из Београда: Јелена Божовић Ђорђевић, Андрија Васиљевић, Александар Вечериновић, Златан Грачанац, Реља Дербогосијан, Татјана Каравелић, Ана Лазић, Славиша Михаиловић, Сара Николић, Стефан Станковић Перић, Милош Шарић, Александар Шеровић и Ружица Шпановић.

У Свечаној сали Скупштине града Београда, на Конференцији за медије која је одржана 7. маја 2015. Године, објављена је одлука о избору скулптуре “Београдски Читач“:

ПРВА НАГРАДА Конкурса за скулптуру “БЕОГРАДСКИ ЧИТАЧ”: Андрија Васиљевић, из Београда, 25 година, мастер академских студија одсека Примењено вајарство ФПУ у Београду

ДРУГА НАГРАДА: Јелена Божовић Ђорђевић, студент друге године докорских академских студија одсека Примењено вајарство ФПУ и сарадник у настави ФПУ

и Сара Николић, студент прве године докорских академских студија одсека Примењено вајарство ФПУ

ТРЕЋА НАГРАДА: Александар Вечериновић, из Шапца, 25 година, мастер академских студија одсека Примењено вајарство ФПУ

ТРЕЋА НАГРАДА: Милош Шарић, из Власотинца, 24 година, мастер академских студија одсека Примењено вајарство ФПУ

На конференцији су представљени и видео спотови кампање “Подигнимо заједно Београдског Читача”, које су, у својству пријатеља Пројекта а уз подршку управе факултета - осмислили и реализовали студенти завршних година Академије уметности из Београда.

Скулптура је изливена у Уметничкој ливници „Станишић“ из Ченеја (која се одрекла профита и сврстала се у ред пријатеља Пројекта „Београдски читач“).

Као своју донацију и подршку овом пројекту, грађевинско предузеће „Intergradnja coop“ из Београда је обавило све потребне грађевинске радове - припрему терена за постављање скулптуре.

4. BGD CTC 20Жеља иницијаторки и свих пријатеља овог пројекта - да скулптуру “Београдски Читач” подигну читаоци се и остварила: прикупљене су донације љубитеља књиге и уметности из Америке, Шведске, Немачке, Чешке, Канаде и Србије.

Скулптура „Београдски читач“ свечано је откривена 23. децембра 2015. године.

Пројекат је званично номинован за Специјалну награду Града Београда 2015, у категорији догађаја од изузетног значаја за Град Београд.

Београд је добио на поклон уметничко дело које слави културу, стваралаштво и заједништво и која га сврстава међу светске метрополе које су чувене и по деперсонализованим скулптурама такође подигнутим у славу читања, учења, уметности, комуникације и културолошке размене међу људима.

 

 

Inicijatorke projekta BČ G ordana Vlajić Tanja Šikić i Gordana Pešaković i skulptura Andrije Vasiljevića P1230644

Izabrana skulpt. Politika  Politika 20. jun 2015

Profa i Caci Politika 1.3.15

 

Преузмите извештај након догађаја 24 сата поезије и прозе

Преузмите културолошки програм "Начитано брдашце"

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић