Уручена награда "Драгиша Кашиковић"

19225038 1222069934589254 7221937940206061987 nБеоград, 20. јун - У понедељак, 19. јуна, у просторијама Удружења књижевника Србије, на 40. годишњицу убиства истакнутог српског ствараоца Драгише Кашиковића, кога је заједно са поћерком Иванком убила Удба у Чикагу, Издавачка кућа "Српска реч" по двадесет трећи пут доделила је Награду „Драгиша Кашиковић“.

Овогодишња награда за новинарство припала је Миловану Јовановићу, новинару “Nеwswеек”-а Србија – за упорно и храбро трагање за чињеницама и коментаторски рад у штампаним и електорнским медијима; за публицистику равноправно - историчарима Александру Динчићу - за вишегодишњи, посвећени рад на откривању историјске истине, посебно о Другом светском рату и антифашистичкој борби Равногорског покрета и Немањи Старовићу – за књигу “Блиски исток”, збирку есеја у којима су на научан, али и популаран начин изложени историја и садашњост простране регије Блиског истока и за афористику Сави Мартиновићу, за књиге афоризама у којима је исказао врхунско књижевно умеће и тематску и стилску разноврсност.

Признање се већ више од четврт века традиционално додељује за врхунске професионалне научне и уметничке домете и ширење слободе стваралаштва у областима којима се бавио истакнути писац, новинар, сликар, преводилац и политички емигрант Драгиша Кашиковић (1932), а ове године је додељено на четрдесету годишњу Кашиковићевог убиства. Овог српског националног и антикомунистичког борца убила је југословенска тајна полиција 1977. године у просторијама листа Слобода, гласила Српске народне одбране у Чикагу. Заједно с њим, агенти Удбе убили су и осмогодишњу девојчицу Иванку Милошевић, која се затекла у редакцији листа чији је Кашиковић био главни уредник.

О добитницима је одлучивао жири у саставу: књижевник Александар Чотрић, (председник), историчар Предраг Остојић и председник Матице исељеника Србије Миодраг Јакшић (чланови).

Признање “Драгиша Кашиковић” се додељује по естетским, научним и уметничким критеријумима, о чему сведоче имена претходних добитника, међу којима су: академик Душан Ковачевић, редитељ Горан Марковић, књижевница Биљана Србљановић, социолог културе Ратко Божовић, књижевник Милован Витезовић, списатељица Милена Марковић, драмски писац Синиша Ковачевић, новинар Петар Луковић, књижевни критичар Љиљана Шоп, афористичари Александар Баљак и Драгутин Минић Карло, свештеник Љубомир Ранковић и други.

У име "Српске речи" плакете и новчани износ добитницима ове угледне награде уручила је Даница Драшковић.

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић