Чотрићу регионална награда "Типар" за најбољу сатиричну књигу

WP 20170617 052БЕОГРАД, 18. јун - Књижевник из Београда Александар Чотрић добитник је признања "Типар" - сатиричар године, за најбољу сатиричну књигу објављену у 2016. години на подручју бивше Југославије. “Типар” је најзначајнија регионална награда за сатиричну књижевност, а међу претходних добитницима су академици Матија Бећковић, Душан Ковачевић и Жарко Ђуровић, редитељ и писац Емир Кустурица, књижевници Момо Капор, Милован Витезовић, Александар Баљак…

Чотрићу је синоћ уручена награда на свечаном програму 31. Дана хумора и сатире "Вуко Безаревић", одржаним у Пљевљима, за књигу сатиричних афоризама под насловом "Тешке мисли", у издању “Српске речи” из Београда. Награду, која се састоји из плакете и новчаног износа од 800 евра, Чотрићу је уручио Тарик Гаџовић, председник Скупштине општине Пљевља.

О добитнику је, међу више десетина књига пристиглих на конкурс, одлучио трочлани жири на чијем челу је био књижевник Милорад Јокнић.

Награда "Млади Типар" припала је Марјану Ангеловском из Скопља за циклус од десет афоризама. Њему су уручени плакета и 200 евра.

Награду "Вуко Безаревић" за најбољу сатиричну причу на конкурсу манифестације Дани хумора и сатире добио је Данило Тешановић из Добоја, за причу "Гаће”, а лауреату су припали плакета и 400 евра. Жиријем је председавао Дејан Милачић.

Жири за доделу награда 24. Конкурса за карикатуру "Ристо Пејатовић", на чијем челу је био Драгомир Ђукић, одлучио да "Гран при" Дана хумора и сатире добије карикатуриста из Београда Југослав Влаховић. Три специјалне награде поделили су Миљан Обренић из Пљеваља, Саша Димитријевић из Ниша и Јордан Поп Илиев из Скопља. Добитнику "Гран прија" уручени су плакета и 550 евра.

Пред више стотина посетилаца, на завршној вечери хумора и сатире, одржаној синоћ у Дому војске у Пљевљима, учествовали су сатиричари из Црне Горе (Вељко Рајковић, Владислав Влаховић, Милорад Јокнић, Миленко Шарац, Дејан Миличић и Зоран Раонић), Србије (Александар Чотрић, Марина Раичевић и Игор Дамњановић), Македоније (Марјан Ангеловски), Хрватске (Саша Јовичић Екс) и Босне и Херцеговине (Данило Тешановић и Авдо Башић).

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић