Дани Ћирила и Методија

foto Milan Panic 001Дани Ћирила и Методија у организацији Удружења књижевника Србије одржани су од 23. до 25. маја 2017. године.

Промоција збирке песама „Насмејани отац“ словачког књижевника Љубомира Фелдека отпочета је у 12 часова у Француској 7. У програму су учествовали директор „Словачког издавачког центра“ у Бачком Петровцу Владимир Валенћик, песници и преводиоци Мартин Пребуђила и Мирослав Демак, и млада уметница Нина Симић која је казивала стихове. Председник УКС Радомир Андрић се присутнима обратио указавши, не само на вредност и квалитете Фелдековог стваралаштва, већ и на неоспоран значај многобројних досадашњих и будућих заједничких књижевноуметничких постигунућа Србије и Словачке, којима су учвршћене културне везе наших двају земаља.

Током дана, у 14 часова гости из иностранства и представници УКС посетили су манастир Раковица, а Академија захвалности светим словенским равноапостолима Ћирилу и Методију одржана је у Свечаној сали УКС, у 17 часова. Манифестација је званично отпочета поздравним говором Радомира Андрића, председника Удружења књижевника Србије који је гостима пожелео добродошлицу и присутнима честитао празник словенске писмености о којој је беседила проф. др Даница Андрејевић. Програм су својим стиховима оплеменили гости словенских земаља – Андреј Аркадијевич Галамага (Русија), Галина Љвовна Бурденко (Русија), Тања Попова (Бугарска), Дмитар Христов (Бугарска), Мирослав Демак (Словачка), Мартин Пребуђила (Словачка), Христо Петрески (Македонија) и Трајче Кацаров (Македонија). У рециталу су такође учествовали бројни српски књижевници. Својим присуством овај догађај су увеличали представници амбасада словенских земаља и представници Српске православне цркве.

 

Током програма уручена је награда „Војислав Брковић“ Миљурку Вукадиновићу поводом Трећег величког сусрета. У преподневним часовима 24. маја представници Удружења књижевника Србије, гостујући песници и поштоваоци културе положили су цвеће пред споменик св. Ћирилу и Методију, а након одавања поште светим равноапостолима гости су отпутовали у Костолац и Крагујевац, како би учествовали у бројним књижевним програмима организованим поводом Дана словенске писмености и духовности.

Текст и фото: Милан Панић

foto Milan Panic 002       foto Milan Panic 003

foto Milan Panic 004 foto Milan Panic 008

foto Milan Panic 010 foto Milan Panic 014

foto Milan Panic 018

 

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић