Дани Ћирила и Методија

„Дане Ћирила и Методија у Србији“ Удружење књижевника организује од 2011. године, а од 2012. овај пројекат подржавају иКултурно-просветна заједница Београда и КПЗ Србије. „Дани Ћирила и Методија“ представљају особен израз наше српске, свесловенске, стваралачке, па и личне захвалности просветитељима који су нас писмом даривали. Сходно томе се ова манифестација из године у годину садржајно богати, те неоспорно постаје лепа традиција, како би једног дана у Србији, као и у другим словенским земљама, 24. мај могао постати државни празник - Дан словенске писмености.

„Дане Ћирила и Методија“, Удржење књижевника Србије организује од 23. до 25. маја. Најпре ће 23. маја бити одржана Академија захвалности св. Ћирилу и Методију у Свечаној сали Француске 7, с почетком у 17 часова. Истог дана учесници програма посетиће Манастир Раковица. 24. маја током преподневних часова у парку Ћирила и Методија (код Вуковог споменика) пред споменик светој солунској браћи биће положено цвеће, након чега ће гости из иностранства и књижевници из Србије путовати у Костолац и Крагујевац, како би учествовали у бројним књижевним и културно-уметничким програмима који ће се одржати 24. и 25. маја у домовима културе, школама, храмовима и манастирима Српске православне цркве.


Академију захвалности светим равноапостолима Ћирилу и Методију отвориће председник УКС Радомир Андрић, а посетиоци ће имати прилике да чују беседу  проф. др Данице Андрејевић, поезију гостујућих песника: Андреја Аркадијевича Галамаге (Русија), Галине Љвовне Бурденко (Русија), Тање Попове (Бугарска), Дмитра Христова (Бугарска), Мирослава Демака (Словачка), Мартина Пребуђиле (Словачка), Христа Петреског (Македонија), Трајчета Кацарова (Македонија) и српских песника, као и стихове поета словенских земаља које ће казивати млада уметница Нина Симић. Овај догађај ће својим присуством оплеменити и бројни амбасадори, представници Српске православне цркве, званичници града Београда и Републике Србије.


Пратећи програми

Промоција књиге Љубомира Фелдека „Насмејани отац“ (у издању Словачког издавачког центра и УКС-а) биће одржана 23. маја у 12 часова, где о
песничкој авантури једног од најзачајнијих словачких савремених песника говоре Радомир Андрић, Владимир Валенћик, издавач и Мартин Пребуђила, преводилац. Стихове казује Нина Симић.

23. маја у 18:30 одржава се „Трећи велички сусрет“ и уручење награде „Војислав Брковић“ Миљурку Вукадиновићу за књигу „Дани Велике теку“.

GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић