Дани преображења Срба у Румунији

Овогодишњи добитник Велике базјашке повеље, најзначајнијег књижевног признања Срба у Румунији и једног од најзначајнијих у српском расејању, је песник Стеван Тонтић.

Награда ће бити уручена 18. августа 2019, у порти манастира Базјаш (задужбина Светог Саве) у присуству Владике Лукијана и српског свештенства у Румунији, Владана Тадића, генералног конзула Републике Србије у Темишвару, српских писаца из десетак земаља, више владиних и културних институција из Србије и више од 1000 наших сународника који се у Базјашу окупе сваке године о Преображењу.

Манифестацију је подржала Влада Румуније, а новчани део награде обезбедила је и ове године Општина Вршац.

Дани преображења Срба у Румунији биће отворени 17. августа у Генералном конзулату Републике Србије у Темишвару, а уз српске писце биће и њихове румунске колеге. На отварању биће представљен Стеван Тонтић, добитник Велике базјашке повеље, као и двојезична темишварско-новосадска антологија „У истом огледалу“ (Матица српска; Брумар, Темишвар 2019) и антологија „Откривање Срба у Румунији“ (Ризница, Лужице – Крагујевац; Савез Срба у Румунији 2019).

Манифестација обухвата три међународне вечери поезије, округле столове о српској књижевности у расејању и обилазак више места на левој обали Дунава у којима је већинско становништво српско.

Са поштовањем,
У име организатора,
Славомир Гвозденовић

Темишвар, 12.08.2019

Раденко Поповић - "Попово поштапало"

radenko slikaЈуна 2019. године у издању УКС, Чигоје штампе из Београда и Унирекса из Подгорице изашло је пето, прерађено и проширено издање романа од 4120 стихова песника Раденка Поповића. Интересантно је рећи да сваки стих овог романа са насловом „Попово поштапало“ почиње са словом П.

Рецензент Матија Бећковић подстакнут песником написао је предговор у 26 стихова такође, са почетник словом П, где каже: „Па сам песник – планинштак / Подсећа на такву природну појаву / Пронађену у поднебљу родне планине / Па зато и највише личи на своје песме из / Поповог поштапала које су / Пуне пишчевих подвига / Па и оних најличнијих и најљубавнијих / Приписаним и позајмљеним / Попу и прецима...“

Поповић је за овај роман у стиху добио награду Јован Скерлић.

Остали број књига и награда пише у биоблиблиографији.

Поповићу је ово; / По реду осма књига, не рачунајући / Претходна четири издања / Попова поштапала; / Писана језиком његових / Предака и / Памћењем њихових / Потомака. Рођен је / Под Дурмитором / Прије 66 година у Тепцима. / По / Професији је економист, / По опредељењу / Пјесник. Члан је Удружења књижевника Србије и Удружења / Писаца Црне Горе. / Пише већином / Поезију, / Понекад / Прозу. / Превиба у Београду и / Подгори, Тепачком катуну, / Поред Жабљака. / Почешће / Препјешачи до родног краја. Награде / По реду: / Повеља Јован Скерлић, / Плакета Симо Матавуљ, Високо интернационално / Признање Иво Андрић; Светосавско благодарје / Потом Златна значка Културно- / Просветне заједнице Србије и Министарства спољних / Послова Србије. / Превођен на руски, италијански и шпански.

Опширније...

КОЈЧИЋ, САВОВ И СИМИЋ ДОБИТНИЦИ НАГРАДЕ „ДРАГИША КАШИКОВИЋ“

Београд, 12. јун - НаградаДрагиша Кашиковић,Издавачке кућеСрпска речкоја се ове године додељује по двадесет пети пут припала је:

 

- За публицистику и научни рад: Драгољубу Којчићу (1954), из Београда, дипломираном филозофу, есејисти, књижевном и ликовном критичару и директору и главном уреднику Завода за уџбенике. Признање му је додељено за публицистичке и научне текстове које је објављивао и објављује у зборницима, часописима и новинама: „Политика“, „Србија и Европа“, „Зенит“, „Хришћанска мисао“, „Геополитичка стварност Срба“, „Српско питање данас“ и другим.

- За новинарство и преводилаштво Ганчу Савову (1930), из Софије, професору универзитета, књижевнику, антологичару, преводиоцу са српског језика, сараднику Бугарске академије наука, новинару и уреднику у више издавачких кућа и периодичних издања (Бугарски национални радио, „Стршел“, „Литературен весник“...). Са српског на бугарски превео је више од четрдесет књига. Ганчов је за време комунизма био је осуђен на 18 година затвора у Бугарској, под отпужбом за идеолошку диверзију и делатност у корист Југославије.

 

- За афористику: Милану Р. Симићу (1959), из Велике Плане, афористичару, књижевном критичару, есејисти и главном уреднику часописа за културу „Наш траг“. Симић је добио награду за афоризме објављене у „Политици“, „Новостима“, „Данасу“, „Етни“ и другим листовима и часописима, као и књигама „Чизма режим чува“ (1996),“Гласаћемо се још“ (1997), „Зовите ме Аристотел“ (2013) и „Жуљ на жуљ“ (2017).

 

Опширније...

Српски писци на фестивалу у Румунији

СРПСКИ ПИСЦИ НА ФЕСТИВАЛУ У РУМУНИЈИ
IMG-57a3ea7ee033a5282b00a73e446f41af-VРешица, 28. мај - Књижевници из Србије: Мирослав Алексић из Новог Сада, Верица Преда Превера из Вршца, Кајоко Јамасаки, Сенка Павловић, Александра Радаковић, Миодраг Јакшић и Александар Чотрић из Београда имали су запажено учешће на међународном песничком фестивалу "Капије поезије" који је од 23. до 26. маја одржан у румунском граду Решици.
 
Девето издање Фестивала, које је одржано под покровитељством румунског Министарства културе, жупаније Караш-Северин и градова Решица и Нова Молдава, окупило је 40 писаца из Србије, Јапана, Француске, Северне Македоније, Мађарске, Бугарске, Хрватске, Црне Горе, Русије, Аустралије, Италије и Румуније.
 
Гран-при Фестивала припао је јапанској песникињи и калиграфкињи Рие Гото из Токија.
 
Оснивач и директорка Фестивала др Љубица Рајчић, румунска књижевница српског порекла истакла је да је ова књижевна манифестација окупила значајне и утицајне писце из 12 земаља са три континента који су представили своја нова остварења бројној и захвалној публици у Решици, Оравици и Новој Молдави, говорећи и дружећи се и са студентима и ученицима из разних крајева Румуније.
 
У оквиру Фестивала "Капије поезије" објављен је зборник радова учесника Фестивала, међу којима и српских писаца чије су песме и афоризми одштампани на енглеском, румунском и српском језику.
GRBUKS

 Удружење књижевника Србије

Француска 7, 11000 Београд

 

 

 

Телефон: 381 11 2626 081, 381 11 2626 278

Е-маил:  uks.srbije@gmail.comknjizevnenovineuks@gmail.com

Факс: 381 11 2626 278, 381 11 2635 979

Текући рачун: 205-200273-87 Комерцијална банка

 

                                                                                               © Удружење књижевника Србије

                                                                                                      Уређује: Милош Бркић

                                                                                                     Сарадник: Милан Панић