Награде и признања

Награде и признања

Награда Повеља Мораве

Удружење књижевника Србије и Књижевно друштво „ Мрчајевци“, 2003. године установили су међународну песничку награду „ Повеља Мораве“ која се сваке године додељује једном знаменитом српском и једном иностраном песнику.

Сваке пете године ову песничку награду добијају по два домаћа песника. Досад је награду добило четрнаест српских и једанаест иностраних песника. У Илијаку, делу Мрчајеваца, на имању Радослава Игњовића 2007. године подигнуте су две камене громаде на којима су исписана имена свих добитника.

Досадашњи добитници су:

Радомир Андрић и Адријан Паунеску ( Румунија)

Добрица Ерић и Сергеј Гловјук ( Русија)

Љубивоје Ршумовић, Слободан Ракитић и Ричард Бернс ( Енглеска)

Петар Пајић и Љубомир Левчев ( Бугарска)

Адам Пуслојић и Карел Сис ( Чешка)

Зорица Арсић Мандарић и Вјачеслав Купријанов ( Русија)

Томислав Мијовић и Гане Тодоровски ( Македонија)

Матија Бећковић, Славомир Гвозденовић ( Темишвар) и Ана Сантоликуидо ( Италија)

Срба Игњатовић и Кајоко Јамасаки ( Јапан)

Перо Зубац и Антонио Порпета ( Шпанија)

Александар Петров, Љубинко Јелић и Васиљ Махно ( Украјина)

Награде и признања

Награда Михаило Ћуповић

Од 2010. године, Удружење књижевника Србије додељује награду „Михаило Ћуповић“ за допринос поезији за децу и поезију инспирисану природом и очувањем здраве средине. Михаило Ћуповић је песник који је својим деловањем у култури у Златиборском округу – посебно у Чајетини, Мокрој Гори, Сирогојну, увелико својим радом помогао да у тим срединама заживи књижевна реч, окупљајући многа еминентна песничка имена: Добрица Ерић, Душко Трифуновић, Перо Зубац, Љубивоје Ршумовић, Радомир Андрић, Слободан Станишић... Такође, поред поезије, аутор је и низа хумористичких остварења, а иницијатор је и неколико књижевних мaнифестација: „ Завичајни дани у Мокрој Гори“, „Деца међу нарцисима“ и „ Турнир духовитости“.

Његова поезија је изражавала обележја духа и лепоте Златибора. Додељујући ову награду, Удружење књижевника Србије чува и сећање на поједине људе који су у одређеним срединама били покретачи и носиоци културе и уопште културног стваралаштва. Досадашњи добитници ове награде су песници: Весна Бјелица Ћурчић, Миодраг Јакшић, Иво Мунћан, Драго Мирјанић, Љубиша Симић и Момир Драгићевић.

Награде и признања

Награда „Милан Ракић“

Једна од најпрестижнијих књижевних награда, и вероватно најстарија, награда са именом великог песника Милана Ракића установљена је 1938. У Београду, на иницијативу песникове удовице Милице Ракић. Једно време награду је проглашавао културни и јавни посленик Милан Грол. Од шездесетих година награду додељује УКС.

Награда „Милан Ракић“ додељује се сваке године искључиво члану Удружења књижевника Србије за највреднију песничку књигу објављену у претходној години. Награда „Милан Ракић“ састоји се од плакете и новчаног дела. О изгледу, тексту и висини новчаног дела награде одлучује Управа Удружења књижевника Србије.

Конкурс за доделу награде објављује се у листу „Књижевне новине“. Рок за подношење пријава на конкурс са свим прилозима (пет примерака књиге, биобиблиографски подаци) износи месец дана . Од учешћа за доделу награде изузимају се прерађене књиге или књига избора из песништва, као и аутори који су раније добили исти награду.

О додели награда „Милан Ракић“ одлучује Жири чији састав од 5 чланова именује Управа која именује и председника жирија.  Чланови жирија су угледни чланови Удружења књижвника Србије, мађу којима су били: др Милош Петровић, проф. Саша Хаџитанчић, др Срба Игњатовић, академик румунске академије Адам Пуслојић, проф.др Бтојана Стојановић Пантовић, мр Милица Јефтимијевић Лилић, мр Душан Стојковић, песник Радомир Стојановић, др Мићо Цвијетић и други. Садашњи чланови жирија: Петар Жебељан, др Раде Вучићевић, Гордана Влаховић.

Награде и признања

Награда „Јанко Веселиновић“

Награда „Јанко Веселиновић“ – за историјски роман

Чланови жирија: др Душан Иванић, др Радован Калабић, Љубомир Ђорилић

Награде и признања

Награда „Чедомир Мирковић“

Награда „Чедомир Мирковић“ за књижевну критику

Чланови жирија: Радомир Андрић, др Марко Недић, др Славомир Гвозденовић