Дискусиона трибина – ФРАНЦУСКА 7 – основана је још далеке 1970. године на иницијативу групе младих писаца у којој су, између осталих били, Адам Пуслојић, Мома Димић, Предраг Богдановић Ци, Милорад Блечић, Драгомир Брајковић, Радослав Војводић,Иван Растегорац…Већина њих је и неко време водила трибину: Адам Пуслојић,Иван Растегорац, Милорад Блечић, Драгомир Брајковић, Радослав Војводић…Понајвише и понајдуже тандем Ратко Адамовић – Предраг Богдановић Ци, извесно време Мирјана Булатовић и Златко Красни, Душан Цицвара, а већ неколико година трибину води књижевник Миљурко Вукадиновић.

Tрибина „Француска 7“ реализује у току године велики број тематски врло различитих сусрета – oд представљања нових књига, свечаних академија (Светосавска, Дани Ћирила и Методија), међународних сусрета (у дане Београдских међународних сусрета писаца, у дане Сајма књига и више пута у току године) књижевних темата (антологије, часописи, афоризми, јубилеји и годишњице писаца, књижевне награде, књижевност националних мањина и етничких заједница, портрети писаца, сусрете са књижевним заједницама и писцима појединих градова и сл. ), престављајући континуирано и писце са Косова и Метохије, као и наше ауторе из расејања . Такође, усталио се леп обичај да се новопримљени чланови представе публици у Кући писаца…

Програмски најживљи месеци су април и мај, као и последње тромесечје кад се последњих неколико година у програм трибине укључује и специјализована Језичка трибина учестала са разматрањем осетљивих језичких и уопште лингвистичких стручних питања.

Услови за рад су доста отежани: озвучење старо , одсуство модернијих помагала (видео-бим, платно за проекције…). и сл. У „Књижевним новинама“ последњих година устала се рубрика „Хроника трибине“ (понекад узме и целу страницу новина!) где се у десетак редова читаоци упознају са новим књигама, писцима и појавама и књижевним догађајима који трибину прате… Будући да је електронским обавештавањем и другим начинима оглашавања постигнута пуна јавност рада трибине, нема потребе да се улази у детаљисање програмских садржаја а профил трибине је деценијама профилиран и већ надалеко препознатљив.

Уредник и водитељ трибине Миљурко Вукадиновић.

Оставите коментар