На међународном фестивалу медитеранских народа „Дијалог мира међу народима“, током августа, у италијанском граду Бишељеу, Србију је представљао песник и преводилац Драган Мраовић, једини из Европе, ако се изузму домаћини Италијани. Остали учесници су били Уједињени Арапски Емирати, Саудијска Арабија, Катар, Јордан, Оман, Кувајт, Алжир и Мароко. Ове земље су, поред уметника, представљали и њихови дипломатски представници, изасланици министарстава културе и високе личности, као његова екселенција шеик Халид Абдулах Ал Насер Ал Сабах из Кувајта. 

Земље учеснице представиле су се музиком, плесом, позоришним представама и поезијом, а једна од звезда фестивала била је Сабах Бензиади, уметнички директор „Академије оријеталних плесова“ и светски позната плесачица. Мраовић, иначе добитник „Печата града Бишељеа за велики допринос упознавању културе града и Пуље у Србији“, учествовао је, поред песничког програма, и у програму свих учесника на завршној вечери. Уметнички директор фестивала Флориана Савино је изразила жељу да наредне године види, као некада, више уметника из Србије.

„Сусрети са песницима ових земаља били су лепо песничко искуство и веома корисни за будућу међународну сарадњу Удружења књижевника Србије“, рекао нам је Мраовић, иначе председник Одбора за међународну сарадњу УКС. „Надам се да ћемо идуће године имати неке од њих као госте, рецимо изванредне песнике Халида Гамаша из Саудијске Арабије и Масуда Ал Хамданија из Омана“.

Тако се Србија вратила на овај медитерански фестивал са вишедеценијском традицијом на коме су, пре десетак година, учествовали Славија театар, Ренесанс, Луис, Томислав Петернек, Драгомир Брајковић, Братислав Милановић, Мирјана Радошевић, која је била специјални извештач „Политике“, и Звездара театар, када је Бранислав Лечић, одушевио Италијане, јер је изванредно одиграо представу „Контејнер са пет звездица“ Душана Ковачевића, иако је био гост као министар културе Србије, што је тамо неуобичајено и било је примљено са великим симпатијама.

Оставите коментар